Skip to main content

CONCERTO ARMONICO hangversenye

2023. augusztus 2. szerda
Veszprém, MEGYEHÁZA – Szent István Terem – 20:00
Műsor:
J. HAYDN: C-dúr divertimento Hob. III:6
C. Ph. E. BACH: a-moll gordonkaverseny Wq 170
szünet
J. HAYDN: C-dúr hegedűverseny Hob. VIIa:1
C. Ph. E. BACH: D-dúr csembalóverseny Wq 18
A hangversenyt a Bartók Rádió is rögzíti!
Művészeti vezető: SPÁNYI MIKLÓS

Közreműködik:
KÁRÁSZ ANDRÁS PÉTER gordonkaművész
HOMOKI GÁBOR hegedűművész
SPÁNYI MIKLÓS csembalóművész
A Concerto Armonico Magyarország meghatározó régizenei együttese, C. Ph. E. Bach művészetének egyik legjobb ismerőjének és előadójának, Spányi Miklósnak a vezetésével már másodszor vendége az Auer Fesztiválnak! Stílusosan összeállított programjuk Haydn és C. Ph. E. Bach versenyműveire koncentrál. A versenyművek szólistái – Spányi Miklós művészeti vezető, csembalóművész mellett – Homoki Gábor hegedűművész, az együttes koncertmestere, valamint Kárász András Péter gordonkaművész, aki egyben a Mendelssohn Kamarazenekar szólócsellistája is.

A Concerto Armonico 1983-ban alakult a Zeneakadémia hallgatóiból. Az együttes megalapításához olyan neves muzsikusok köthetők, mint Szűts Péter, Máté Balázs, vagy Paulik László, akik napjaink nemzetközileg is elismert régi-zene előadói.

Alapító művészeti vezetőjük Spányi Miklós csembalóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az amszterdami és a mannheimi Zeneművészeti Főiskola régi-zene tanszakának tanára. Nemzetközi hírnevét az 1984-es Nantes-i és az 1987-es párizsi nemzetközi csembalóversenyen elért első díjai hozták meg. Négy billentyűs hangszer szólistájaként (csembaló, orgona, klavikord, fortepiano) és continuo-játékosként egyaránt napjaink egyik legkeresettebb előadója. Spányi Miklós a művészeti vezetés részeként fontos szempontnak tartja együttesének folyamatos fiatalítását is.

2015-től a Concerto Armonico Homoki Gábor koncertmestersége alatt folytatja műhelymunkáját, aki elsősorban a világhírű Kelemen-kvartett hegedűseként vált ismertté, és mindemellett a hazai és nemzetközi kamarazenei élet meghatározó egyénisége.

Spányi Miklós együttese olyan rangos fesztiváloknak volt vendég előadója, mint a Tage der Alten Musik Regensburg, Festival Estival de Paris, vagy a Baroque en Avignon. 2016 tavaszán nagy sikerrel debütált a Lutry-i Les Folles Journnées J. S. Bach Fesztiválon is. A Concerto Armonico a barokk műfaj számos nemzetközi hírű szólistájával is fellépett, úgy, mint James Bowman, Jill Feldmann, Michael Chance, Malcolm Bilson, vagy Alfredo Bernardini. Az 1994-ben – a svéd BIS Records neve alatt – indult lemezfelvétel sorozat C. Ph. E. Bach összes billentyűs versenyművéről szintén jelentős hírnevet hozott. A sorozat záró lemeze 2014-ben, a szerző születésének 300. évfordulójára készült el. Az összkiadás még ebben az évben elnyerte a magyar Gramofon-díjat is.

Koncertjeik műsorán mai napig is rendszeresen szerepel egy-egy Carl Philipp Emanuel Bach versenymű. A lemezsorozat ritkán játszott gyöngyszemei meglepően nagy sikert aratnak hazai és nemzetközi közönség számára egyaránt. Spányi Miklós és a Concerto Armonico nem csak a magyar régi-zenei élet egyik első számú együttese, de emellett napjaink leghitelesebb tolmácsolója C. Ph. E. Bach életművének.

Kedvezményes jegyvásárlás

3 különböző hangversenyjegy vásárlása esetén 10%, 4 és több hangversenyjegy vásárlása esetén 15% kedvezmény.